4 Ağustos 2015 Salı

İş Arama Sıkıntısı...



Haziran sonundan beri iş arama olayına aşırı yoğunlaştım. Öyle ki hala iş arıyorum. Sanal ortamda bütün kariyer sitelerine üye oldum, (gerçi üyeydim, güncelledim :P ) yüzlerce iş başvurusunda bulundum, yetmedi çoğu şirkete+hastaneye bizzat kendim gidip CV doldurdum. 

Peki sorarsanız nedir bu kadar çabanın, bu kadar başvurunun cevap sayısı? O evet sayın okuyucu koskocaman bir SIFIR.

Yüzlerce ve belki de binlerce iş ilanına baktım. Türkiye'de sanırım iş veren kısmında şöyle bir kanı oluşmuş durumda; 30 yaşını geçen herkes ölsün! Cidden. Hangi ilanı açarsam açayım en az 5 yıl tecrübeli 27-30 yaş arasında eleman aranıyor. Hmmm peki biz bu iş eğitimine anne karnında başlayıp, üniversite okurken bir de 5 yıllık iş tecrübesi edinmeli ve sakın ama sakın 30 yaşımızı geçmemeliyiz.

Saçmalığın daniskası resmen. Nedir bu 30 yaş sınırı. İnsan 30 yaşından sonra iş arayamaz mı? 30 yaşında emeklilik kanunu çıktı da benim mi haberim yok?

Bir de şöyle bir durumla karşılaşıyorum sık sık. Türkiye'nin önde gelen firmaları, hastaneleri ve sanayi kuruluşları her gün düzenli olarak bu kariyer sitelerinde iş ilanlarını yayınlıyorlar. Şu aralar sıkı iş arayışı içinde olmasam pek fazla dikkat etmezdim bu duruma. Fakat iki aydan fazladır dikkatle bakıyorum sürekli aynı ilanlar, sürekli aynı pozisyonlar ve sürekli aynı firmalar eleman arayışı içindeler. 

Cahil değiliz elbette biliyoruz biz de firmaların o iş ilanlarını reklam amacıyla verdiklerini. Yalnız sanırım bu büyük ve gösterişli firmalar reklam yaparken imajlarına ne kadar büyük zarar verdiklerinin farkında değiller.


Zira benim gözümde 'bir türlü aradıkları elemanı bulamayan' ve aylardır ilan yayınlayan bu firmalar güvenilir firma listesinde olmuyor. Aynı iş pozisyonu için bu kadar çok ilan yayınlayan, aylardır aradığı elemanı bulamayan firma imajını çatır çatır çiziyor. Gözümde 'iş arayanlar' için güvenilmez, eleman barındırmayan ve belli ki sık sık eleman aramak zorunda olan firma haline geliyor.

Türkiye'de kariyer sitelerinden iş bulunmaz diye bir kural yok. Ben bu siteler aracılığıyla birçok görüşmeye gittim, bir zamanlar iş bulup çalıştım bile. Keşke bu kariyer siteleri kuruldukları amaca hizmet etmeye devam etseler, reklam aracı olarak kullanılmasalar. Ve eleman arayan gerçek iş verenler, iş arayan kişilerle bir araya gelse.

Gerçi gelse ne yazar. Daha geçen hafta iş görüşmesi için gittiğim insan kaynakları müdürü 'bir tanıdığının yönlendirdiği' kişiyi işe alacağını söylediği bir konuşmaya tanık oldum. Adam utanmazca telefonda önümde konuştu. Eee ben daha ne yapayım yani.

Kıssadan hisse; varsa bir tanıdığınız işi de bulursunuz, yolunu da. Yoksa eğer bir tanıdığınız, kimse sizin için elini taşın altına koymuyorsa ne kadar çabalarsanız çabalayın boş. Sizin CV'niz torpilli olanların arasında yok olup gider. 

Ama biliyor musunuz Türkiye'de en çok ne para kazandırır? Umut tacirliği! İşte bu kariyer sitelerinin yaptıkları da tamamen bu. Umudu insanlara satmak. 

Her hayalin... her umudun gerçekleşmesi dileğiyle...


Sevgiler

6 yorum:

  1. Türkiye'de yükselmek, bir yere gelmek için gereken şey çok çalışmak değil torpilli olmak. Bu yüzden insanlar işlerine değil çıkarcılık dolu insan ilişkilerine kafa yoruyor.

    Çalışan da dişini sıkıp bir yere geliyor ama torpilli olan parmağını oynatmadan onun iki üç katı şeye sahip oluyor. Bir de baş tacı ediliyor.

    Ne yapalım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dediğin gibi. Az çalışıp yada çalışıyor gibi görünüp hak ettiklerinden fazlasını kazanıyorlar.

      Emek verip, geç saatlere kadar mesaiye kalan, çalışkanlığını ve ücretini hak ettiğini ispatlamak zorunda olan bizler oluyoruz.

      Adaletsizlik diz boyu değil artık. Boyu aştı gitti. Çabalayarak bir yerlere gelmeye çalışanlar su üzerinde bir tek burunları kalmış olarak yaşam mücadelesi veriyor. Ha battı batacak :/

      Sil
  2. İş aramak ve iş sitelerinde dolaşmak gerçekten korkunç bir şey. İnsana kendini kötü hissettiriyor. O kadar çok ilan var ki ve o kadar sürekli oradalar ki sanki biz beğenmiyoruz. Eğitimde de durum böyle. Türkiye'nin önde gelen bir iki koleji sürekli ama sürekli öğretmen arıyor. Hep de başvuruyorum ama geri dönen var mı?
    Geçen sene elden cv bıraktığım okuldan aranmıştım sadece. Bazı okullar da kapıdan cv bırakmayı kabul etmiyor. İnternet sitelerine yönlendiriyorlar. İnternet sitelerine bi bakan olursa ne ala?
    Keşke okulumuzu en iyi şekilde bitirmeye uğraşacağımıza bir iki kişi ile muhabbet kuraymışız diyorum bazen. Etrafımdan kimse benden başarılı olduğu için iş bulmadı. Başarısı ile bir yere gelenleri zaten takdir ederiz ancak diğerlerinin düşüşleri de çıkışları gibi olur inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum canım söylediklerine. Kesinlikle başarılı notlar yerine sırtımızı dayayacağımızı insanlar bulmalıymışız kendimize.

      En gıcık olduğum şey de o zaten. Hiçbir zaman+ASLA geri dönüş yapmıyorlar. Bugüne kadar sadece 1-2 firma geri dönüş yaptı. (onlar da olumsuzdu ama olsun :P)

      Bizler zaman ayırıp onların dandik ilanlarını okuyup inceliyorsak, onlar da zahmet edip bir cevap yazsın bari :/

      Belirsizlik çok zor azizim :(

      Sil
  3. Ne kadar tanıdık hikaye :(
    Hadi bize kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kader 'işsizliği' diye bir kavram doğdu milenyumun ortasında :((

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...