31 Ağustos 2015 Pazartesi

Edebiyat mı? Gidicem... Gelicem... Naapçamm...



Şimdi soruyorum sizlere; yukarıdaki kitap sayfası 'edebiyat' namına bir katkı mı?

Sadece tek bir sayfasına bile 'gidicem, edicem, naaapçam' şeklinde Türkçede yer almayan-almaması gereken ifadelerle doldurulmuş. O kadar itici, o kadar iğrenç duruyor ki bu kitabın basılmasında kullanılan ağaçlara yazık. 

Ağlarsam o ağaçlar için ağlarım. 

Ne desem bilemiyorum. Yahu bir yayın evi kitabı basmadan editörlerine hiç mi kontrol ettirmez O.o

Kitabı almamanız için buraya da link atalım ne olur ne olmaz. Kapağın gösterişine kanıp almaya kalkarsınız mazallah.


17 yorum:

  1. Tamamen yayınevlerinin hatası. Edebiyattan bihaber, genç liseliler tarafından yazılan sanal bir hikayeyi alıp basmak hatasına düşerken keşke zahmet edip en azından bu göz tırmalayan yazım yanlışlarını düzeltselermiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayınevlerinin hatası tabii ki. Sen bir kitap yayınlarken hiç mi içini açıp okumazsın-okutmazsın. Şu kitaptaki seviyesiz diyaloglara, kalitesiz türkçeye bir bak. Ben utandım vallahi. Bilmeden alıp bu kitaba para verenlere acırım.

      Dediğin gibi en azından redakte-düzenleme yapsalarmış bari. Resmen wattpadan kopyalayıp yapıştırıp baskıya göndermişler.

      Sil
  2. şimdi şöyle, editörleri de geçelim bunu yazan kişi de yazılışta bu şekilde yazılmadığını biliyordur ancak böyle yazmayı tercih etmiştir.
    artık daha samimi olacağını mı düşündü yoksa farkını mı ortaya koymak istedi ya da düzgün yazmaya üşendi mi, bilinmez.
    bir kitabın illa ki edebiyata katkı sağlaması gerektiğini düşünmüyorum. okursun geçer sabun köpüğü falan.
    ama!
    bu tarz kitaplar gençlerin bozuk dilini meşrulaştıracak. sonraki nesil, şimdi konuştuğumuz türkçeyi eski istanbul türkçesi olarak anacak.
    konuşmadaki hataların yazıya dökülmesine bir yayın evi çanak tutmamalı.
    işin acıklı noktası bu.
    en güzel kısmı ise senin gibi hassas kişilerin tepki koyması olacak ki, belki bir miktar ayağını denk almalarını sağlayacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öğrendiğime göre yazar sadece 14 yaşındaymış. Yani senin de dediğin gibi günümüz Türkiye'sinin başındaki en büyük belalardan biri saçma sapan bir Türkçe. Bu hem konuşma hem de yazma dillerine aşırı derecede yansımış.

      Zaten belli bir şekilde yaşı küçük olan ergen genç kızın, yine aynı şekilde özenerek belki de ilham alarak yazmaya çalıştığı bu 'hikayesimsi' çalışmanın bu şekilde kitap haline getirilmesi çok yazık olmuş.

      'Edebiyat' kavramını illaki sana katkı yapacak kitaplar olarak düşünme. Çiklit kitapların da insanlara çok katkısı oluyor. Ruhunu rahatlatıyor, sıkıntılarını unutturup güldürüyor. Bu da edebiyatın bir etkisidir. Edebiyat kalem+stil+ruh ve yazım gibi çok çeşitli dalları olan bir kavram benim için. İşte bu yüzden bir kitabı alırken en azından bu değerlere saygılı olmalı benim için.

      Ama sana katılıyorum. Yayınevleri bu tür yazım bozukluklarına çok katı bir şekilde karşı olmalı. Hatta gerekirse yazardan yazısını tekrar tekrar elden geçirmesini istemeli.

      Belki yazar buraları okuyup kırılıp üzülecektir. Hayır kırılıp üzülmek yerine dönüp bir kendisine bakmalı. Bu insanlar neyi eleştirmişler demeli. Yaşı küçük belki anlamayacaktır, yayın evi kendi cebini düşünüp ona bunu söylemeliydi. Birileri bu konuda çatır çutur kırıcı olacaksa da olmalı. Ben bu konuda böyle 'hatalar' gördükçe sessiz kalamıyorum. Blog yazarken bile yazılarımı tekrar tekrar kontrol ediyorum. Yazım hatalarının, anlam düşüklüğünün olmamasına dikkat ediyorum. Çünkü olması gereken bu.

      Sil
  3. Yazan kişi sadece 14 yaşında. Türkçe'sinin bu kadar rezalet olması bir yerde anlaşılır bir durum. Bunu espri olsun diye değil bariz bir şekilde böyle yazabildiği için yazmış. Ne yazık ki Wattpad sitesinde bu rezalet Türkçe ile yazılmış tonla hikaye mevcut ama zaten bu sitenin amacı kişilerin yaza yaza stillerini geliştirmesini, hatalarını gelen eleştiriler doğrultusunda anlayarak düzeltmesini amaçlıyor. Ne yazık ki yayın evlerinin bazıları sadece okunma sayılarını baz alarak bu deneme amaçlı yazılmış, hiçbir anlam ifade etmeyen saçma sapan hikayeleri kitaplaştırmaya başladı.

    Hepimiz biliyoruz bu kötü yazarların doğal seleksiyon ile zaten eleneceğini ve piyasanın bunları tükürüp atacağını. Ama olan bu yazma hevesindeki 14 yaşındaki kızın kendini geliştiremeyerek gelecek olan bütün bu eleştirilerin altında ezilmesi ve yol olması olacak. Yayın evlerine bu konuda büyük görev düşüyor. Madem gerçekten yaşı küçük bir yazar ile anlaşma imzalıyorsun o halde sorumluluğunu da alacaksın. Yeniden yazıma gitmeliydi bu hikaye ve üzerine düzeltmelerden geçmeliydi. Editörler bunlar için var. Ama hayır onlar ceplerine girecek paranın hesabını yaptıkları için bunlarla pek ilgilenmiyorlar. Sadece birkaç ciddi yayın evinin Wattpad üzerinden anlaştığı yazarların kitaplarının hazırlıklarına ciddiyetle yaklaştığını gördüm ve üzüldüm açıkçası. Aslında kendi kendilerine kötülük yapıyorlar. Sen bugün iyi olan elma ile çürük olan elmayı aynı sepette verirsen yarın ben senden alış veriş yapar mıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 14 yaşında birinin yazdığı hikayeyi hiiiçççç ama hiçç kontrol etmeden çaaatt diye kitap haline getirmişler. Vallahi benim blog yazılarımı göndersem bana 7/24 secde etmeleri gerekir.

      Wattpad pek fazla sevdiğim bir ortam değil. Tamam yazma ve kendini geliştirme için güzel bir ortam sağlıyor insana. Ama bizim türk insanımız en iyi yaptığı şeyi yapıyor yine orada da. Çalmak! Çalınan hikayeler, çalınan senaryolar ve çalınan kitaplar! Evet bazı kendini akıllı sanan kızlarımız e-kitap olarak indirdikleri 'çok satan' kitapları, bilgisayarlarında karakter isimlerini değiştirmek suretiyle Whattpad da çook başarılı bir yazarmış gibi kendilerini göstermeye çalışıyorlar.

      Tamam çok kaliteli hikayeler yer alıyor olabilir. Hatta şimdiye kadar cesaret edip bu konuda paylaşım yapamayanları da cesaretlendirmiş olabilir. Ama senin de dediğin gibi kurunun yanında yaş da yanıyor maalesef ://

      Yayınevleri maalesef cepteki parayı düşünüp bu konuda üzerlerine düşen görevleri yerine getirmiyorlar. Tek düşündükleri şey 'para'! Zaten son zamanlarda mantar gibi türeyen yepyeni yayınevleri whattpad de yazar avında. Hikayeleri kapma yarışındalar. Hikaye nedir, karakterler nedir, yorumlar nedir bir dönüp bakma, inceleme zahmeti dahi yok. Yine tek düşünce para!

      Gidişat iyi değil maalesef. Belki bu konuda 'ama gençlerin hevesini kırıyorsun' diyenler olacaktır. Ama maalesef herkesin bal+kaymak davrandığı bu piyasada bazılarımız sesimizi yükseltmeli, hatta ve hatta sertçe de eleştirmeli. Eleştiri çift yönlü bir etkileşimdir. Ortada bir hata var ise gerçekleşir. Hata yapan ve hatayı görüp uyaran taraf vardır. Umarım bu yazıları yetkili birileri okur ve yine umarım anlaşma yaptıkları kitapları açıp bir zahmet okurlar. Yani umarım okuyabilirler :P

      Sil
  4. Ben hakikaten bu kitabın basıldığına inanmak istemiyorum.Yazık çok yazık.Oha çüş nedir ya.Gülsem mi ağlasam mı bilemedim şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı düşünceleri paylaşıyoruz. Yani bu basılan kitabımsı şeyler yerine raflarda basılmak için bekleyen güzelim hikayeler var. Wattpad de çok okunduğu için bir kitabın illa basılması gerektiğini düşünüyorlar. Ahh bir de o yorumlara bir baksalardı keşke :/

      Sil
  5. Önüne geleni kitap diye basarsan böyle olur.
    Tükürürüm yaşına. Hiç mi öğretmeni uyarmadı bu hanım kızımızı?
    Hadi nette öyle yazdı. Eyvallah yeri geliyor biz de hata yapıyoruz da yayın evine ne oluyor? Editör yoksa ben talibim. (Belki bir şey çıkar. =P)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayınevleri için kitap = para olduğu için içini açıp bakmaya lüzum bile görmüyorlar. Acaba senin dediğin gibi bize ekmek çıkar mı buradan :P :P

      Ayrıca dediğin de çok doğru hadi öğretmeni uyarmadı, yayın evi neden açıp kontrol etmedi? pffff Ne çok soru var :/

      Sil
  6. Muhtemelen samimiyet namına böyle yazılmıştır yazan kişilerin yaşça küçük olması, hikayenin sırf internet üzerinde bir hikaye sitesinde tutmuş olması o hikayenin kitap olması için yetmez bence. Ki ben öyle aman aman her şey doğru olmalı bir kitap bir mesaj vermelidir, insana edebi anlamda bir şeyler katmalıdır diye düşünen biri de değilim. Ancak bu artık uç noktada olan bir örnek. Bir kez tırnak içinde kullanılmış "napçan, etcen" uslübu kabul edilebilir hatta hikayedeki bir karakteriniz bu ağızla konuşuyor olabilir ama burada gördüğüm kadarıyla anlatıcıların hepsi direkt bu lakayt dili kullanmış rahatsız edici buldum kendi adıma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer yazılan kitapta samimiyet yaratılmak istenseydi senin de dediğin gibi karakterlerden birisi böyle konuşabilir yada iki karakter arasındaki samimiyet bu konuşma tarzıyla yansıtılabilirdi. Ancak görüldüğü gibi normal diyaloglar dışında bile anlatım esnasında aynı dil kullanılmış ve bu anlatım tarzı tüm karakterlere yansıtılmış. Çok itici ve okuması hiç de zevk vermeyen bir kitap.

      Ben de senin gibi düşünüyorum yani bir eser 'edebi' olabilmesi için illaki insana birşeyler katmak zorunda olmamalı. Ancak sonuçta kitap yazmanın da diyalog oluşturmanın da bir kuralı var. Ve kuralların en başında da kitabın ana dilini güzel kullanmakta ve ifade edebilmekte. Kitaplığım onlarca çiklit, vampir, korku ve tarihi romanlarla dolu. Bu tarz anlatım tarzını açıkçası pek sevmiyorum ve en azından kitaplarda kullanılmasından da hoşlanmıyorum.

      Sil
  7. :D :D Kızma ablası kızma, o çok başarılı bir yazar bir kere tomom mo son koskonçson :D :D

    Bu yazar kızımız, "kalemine" müdahale etmeye kalkan editörün ağzını yırtar ben sana söyleyeyim. Sonuçta kız halihazırda oluşmuş olan hayran kitlesinin "kaleminden" dolayı oluştuğunu düşünüyor, sonuçta o böyle samimi ( ay bi' gülme geliyor da devamlı... :D ) yazmasaydı bu kadar takipçisi (okur değil) olamazdı. Editör ne bilir ki ahahhaha Ama zaten editör de müdahale etmemiştir. En nihayetinde "ne satıyorsa onu basarız" diyen bir yayınevine hizmet ediyor. Editör kitaba göz attığında bile gözleri kanamış migreni tetiklenmiş olabilir yani bilemiyoruz >.< Ama mesela umarım kızın edebiyat öğretmeni filan biraz örselemiştir kızı. Yoksa kıza yazık olacaktır, çünkü bu minvalde devam ettiği sürece kendini hep iyi bir yazar olarak kabul edeceğinden kendini geliştirme şansı bulamayacak ve aniden gelen bu yükselme fırsatınıı ziyan edecek. Ondan sonra gelsin antidepresanlar gitsin nutellalar gibi gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'koskonç' olma kısmına accayip güldüm ama :D

      Aynen senin dediğin gibi yapmıştır yayın evi. Ben bir facebook sayfasında yayınevi sahibinin gelen tepkilere karşı kitabı 'savunamadığına' şahit oldum. Savunulacak bir yanı da yok gerçi :/

      Edebiyat+Türkçe öğretmenlerine çok görev düşüyor. Bu tür yazılan yazılardan okurken zevk alan var mıdır diye çok merak ediyorum. Okurken kitabın içine giremez insan. Senin de dediğin gibi bir gülme gelir hep :D :D

      Umarım gelecekte kendini düzeltir ve gerçekten kıskanılacak işlere imza atar ;)

      Sil
    2. Ay hadi inşallah hep beraber kıskanırız ;)

      Sil
  8. Şimdi bu "kitap" yayın evine gidiyor, basılıyor, sonra raflarda yerini alıyor, öyle mi?

    Çüş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok üzülerek kocaman bir EVET diyorum :( Durum çok çok vahim. Kelimeler kifayetsiz kalıyor dimi? Kitabın albenili kapağı birçok okuyucuyu kitabı satın almaya itecektir. Umarım bir nebze araştırıp alıyorlardır. Yorumunun en sonundaki üç kelimelik özete de sonuna kadar katılıyorum ;)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...