21 Haziran 2015 Pazar

Bir Kitap Aşığına Verilecek En Güzel Hediye: Kitap Mührü


2014 Eylül ayından beri İsmek'te devam ettiğim Hasta Kayıt kursumuz Haziran ayında sona erdi. Bu kursun bana kattığı bilgilerin yanında çok değerli hocamızla da tanışmış oldum. Zaten bir noktadan sonra Safiye Hoca'nın dersin çekiciliğini ve katlanırlığını arttırdığını kabul ediyorsunuz. Hayatından verdiği kesitler, sinemaya, kitaplara, müziğe, antik kentlere ve bisiklete duyduğu devasa aşkı anlata anlata bitiremiyor. Ve açıkçası onu böyle izlemek insana hayat enerjisi ve neşe kaynağı oluyor. 

Ne diyordum hediyeydi değil mi esas konu. İşte kurs bitim süresi yaklaştıkça aklımda 'Ne hediye alsak acaba?' soruları çılgın atmaya başladı. Hem güzel, hem orjinal hem de deli dolu hocamızı havalara uçuracak bir hediye olmalıydı.

Epey uzun ve meşakkkatli bir araştırma sonunda bu güzel ve orjinal hediyeyi seçtim. Kitap Mührü evet :) Yurt dışında Ex-Libris (Latince kitap kökeninden geliyor) olarak biliniyor. Tarihi epey eskilere kadar dayanır. 

Peki nedir dediğinizi duyar gibiyim :) Exlibris; genellikle kitabın iç kapağına veya sayfalardan birine basılan, kitaba 'iyelik' kazandıran bir deyiştir. Mülkiyeti ifade eder ve genellikle -in iyelik halini belirtir, isimle devam eder. Örn; Sevda'nın Kitabı gibi.. Amacı ise çok daha güzel bence. Exlibris kitabın sahibini tanıtır, ona aidiyet kazandırır ve onu ödünç alan kişiye onu geri getirmesi konusunda uyarır.

Exlibrislerin tarihi çok eskilere dayandığı bilinse de gerçek exlibrisler matbaanın icadıyla kullanılmaya başlanmıştır. 1400 yıllarında Almanya'da ve 15. yüzyıl başlarında da Avrupa'da kullanılmaya başlandığı kanıtları mevcuttur. O yıllarda kitaplar sadece kiliselerde ve kraliyet ailelerinin elinde bulunuyordu. Matbaanın icadıyla kitaplar çoğaltılmaya başlanınca asıl eserlerin çalınmaya ve orjinalin kaybolması tehlikesine karşı icat edildiği bilinmektedir. 

Ne uzun anlattım değil mi? hihi Ama uzun yazmayı sevdiğimi zaten biliyorsunuz :) İşte bu sebeplerden ötürü bu güzel ve anlamlı hediyeden yaptırmaya karar verdim. Verdim de piyasada bunlardan yapan bir sürü web sitesi ve instagram hesabı var. En iyisini ve en kalitelisini, ayrıca en hesaplısını da bulmak için günler süren bir mailleşme maratonu yaşadım. Ve nihayetinde mührümüzü 'Kitaplarım İçin' de gördüğüm harika örnekler ve iletişimde gösterdiği hassasiyet için onda yaptırmaya karar verdim. 

Şimdi süreci anlatayım size. Nasıl oluyor bu mühür işi nasıl yaptırıyorsunuz? sorularını duyar gibiyim. Önce mühür yaptırmak istediğiniz kişinin en öne çıkan, onu en iyi anlatan özellikleri mühürü yapacak arkadaşa mail yoluyla gönderiyorsunuz. 

  • Kocaman bir kitaplığı var.
  • Bisiklet süremeyi çok seviyor.
  • Antik kentlere bayılıyor (Efes gibi)
  • Müzik dinlemeyi seviyor.
  • Özgür ruhunun ifadesi olarak kuş koyulmasını istiyorum.
  • Safiye'nin Kitaplığı yazsın istiyorum.
İşte bunun gibi başlıca şeyler yazıyorsunuz. Ve tasarımcı arkadaş da yeteneğini ve maharetini mührü tasarlayarak size gösteriyor. Fotoğraflarla devam edelim ;)

Siparişiniz aşağıdaki gibi ahşap bir kutu içerisinde geliyor. Çok şık ve asil bir görünüşü var bence.


Kutuyu açtığınızda bir adet stampa ve güzelce sarılmış mührünüz sizi karşılıyor. 


Mührünüzün sapı da ahşaptan. Tutuşu çok güzel, hafif ve mürekkebi de dağılmıyor. Üstelik çok ama çok uzun süre kullanabileceğiniz, kullanabilecek birşey. 


Ben mühür yaptırmak için aklınızın almayacağı kaynaklara baktım. Yabancı siteler ve tasarımcılar da dahil. Fiyat konusunda hemen hepsi yaklaşık rakamlar veriyor. Ancak hepsinin fiyatını değiştiren etmenler mevcut. Nedir derseniz eğer; mühürlerin boyutları mesela. Daha büyük yada kişiye özel bir model istediğinizde fiyat artıyor yada kutu tercihiniz özelleştirilirse de değişebiliyor. 

Ben bu mührü kargo dahil 75 TL gibi bir rakama yaptırdım. Ama Mayıs ayı başlarıydı ve kampanya vardı. Fiyatlar çeşitli dönemlere göre indirimlere girebiliyor. Tetikte olmak şart ;)

Ben araştırmalarıma ve tasarımcının dönüş hızı+ilgisine bağlı olarak size iki yer önereceğim.

İlki 'Kitaplarım İçin' İnstagram: https://instagram.com/kitaplarimicin/

Ve diğeri de 'Baykuşhane' İnstagram: https://instagram.com/baykushane/

İki tasarımcı da ilgili ve hızlı dönüş yapıyorlar. Baykuşhane biraz daha kişiye özel tasarımlar yapabiliyor. Mühür kutuları yada mühür sapları gibi. Mail yoluyla iletişime geçtiğinizde en saçma sorularınıza bile sabırla cevap verebiliyorlar. İki tasarımcı da güvenilir ve teslim konusunda sıkıntı yaşatmayan satıcılar. Ben hiçbir sıkıntı yaşamadım ve araştırmalarıma göre yaşayan da yok. 

Siz de sevdiğiniz bir arkadaşınıza, öğretmeninize, sevgilinize, hocanıza, kitap aşığı tüm sevdiklerinize böyle bir hediye alabilirsiniz. İnanın tepkileri görülmeye değer. 

Kitap kokusunda bulunan huzur ortak lisanımız olsun.

Sevgiler


10 yorum:

  1. Daha dün geldi benim hediyem de. Ben de çok sevdiğim bir arkadaşıma Baykuşhane'den sipariş verdim.
    Vintage sapa artı fiyat almalarına rağmen çok daha hesaplı yaptırdım canım ben. Senin mühür mü büyük acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ya 4 cm birşey büyük değil yani. Klasik mini mühür.

      Baykuşhane de kişiye özel tasarım istediğimizde çok daha yüksek fiyat oldu. 75 TL'den fazla yani. O yüzden bunu seçmek zorunda kaldık. Hazır tasarımlar daha uyguna geliyor ama kişiye özel yaptırdığımızda fiyat uçtu.

      Baykuşhane çok güzel tasarımlar yapıyor ama birçok şeyde artı fiyat oluyor :/

      Sil
    2. çok çok güzel. güzel kiitapların olsun inşallah ama bende şu an hatırlayamadığım bir siteden 45 tl rakam almıştım. aha sonra fırsat olmadı ama :(
      Olsun güle kullan. ama bir daha lazım olursa aklında olsun ben o siternin adresini vereyim sana

      Sil
    3. Dimi çok güzel duruyor. Ben henüz kendime yaptırmadım. Ama çok istiyorum.

      Aslında standart tasarımlar o fiyata oluyor canım. Biz kişiye özel istediğimiz için bu şekilde oldu. Yoksa hazır tasarımlardan seçtiğinde fiyat daha uygun oluyor ;)

      Sil
  2. Ne kadar güzel bir hediye olmuş.

    Çok beğendim çok güzelmiş. Hediye olarak ise çok orijinal bir fikir. Ablama almalıyım bundan! Tebikisi kendime de, özellikle yavaş yavaş kütüphane oluşturmaya başladığım şu dönemde emanet verip de geri alamadığım kitaplarımı düşününce... Sadece instagram üzerinden sipariş verilmediğini umuyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok orjinal bir fikir. Ve dediğin gibi gidip de gelmeyen kitaplarımıza adeta bir 'ikametgah' oluyor :D

      Ben instagram üzerinden iletişime geçtim. Kitaplarım İçin'in kendi web siteleri var. Ancak parayı banka hesaplarına yatırıyorsun. Direkt olarak web sitelerinden alışveriş yap şeklinde değil yani.

      Butik tasarımcılık diyorlar bu işe. Başarılı ve sözünü tutan, sağlam ve vaat edildiği şekilde teslim eden birkaç satıcı var. Ben bu iki satıcının da çizimlerini ve ilgilerini çok beğendim :) Tavsiye ederim ^^

      Sil
  3. merhaba canım blogunu yeni keşfediyorum bayıldım severek takip edicem :) bende bloguma beklerim tatlım http://fundanndunyasi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogumu beğenmene sevindim. Fırsat bulduğum anda bloguna bir kahve içmeye geleceğim ;) Güzel yorumun için de teşekkürler :)

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler 🙏☺️ Kitaplarım için'den sevgiler 😘

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...